Żyjemy w czasach, kiedy zanieczyszczenie środowiska naturalnego jest ogromne. Niestety każdego dnia jesteśmy narażeni na zgubne działanie różnego rodzaju toksyn znajdujących się w powietrzu (smog), wodzie, czy żywności. Wiele z nich to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia metale ciężkie takie jak na przykład ołów, kadm, czy rtęć, które niszczą nasz organizm. Mają one zdolność do akumulacji w tkankach i są przyczyną długofalowych problemów zdrowotnych.
Kumulacja metali ciężkich w organizmie prowadzi do zaburzeń pracy układu nerwowego, wątroby, nerek, problemów z kośćmi i stawami, przewlekłych stanów zapalnych, nawet wielu chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest codzienne wspomaganie naturalnych procesów oczyszczania się organizmu z toksycznych substancji. Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów jest tutaj zdrowa dieta. Warto włączyć do niej produkty oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich. Jedną z najskuteczniej usuwających metale ciężkie z organizmu roślin jadalnych jest kolendra. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma kolendra i jak z jej pomocą oczyścić organizm ze szkodliwych dla zdrowia substancji.
Kolendra- charakterystyka
Coriandrum sativum, czyli kolendra siewna jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych Apiaceae, która wywodzi się z krajów śródziemnomorskich. Jest ona uprawiana, ale również występuje naturalnie w formie zdziczałej. Rozgałęzione, żebrowane łodygi kolendry osiągają wysokość do 70 centymetrów. Jej dolne liście mają długie ogonki, są pojedyncze, klapowe i mają szerokie działki, z kolei górne są podwójnie pierzastodzielne podobne do liści kopru.
Kwiaty kolendry są małe białe lub bladoróżowe zebrane w większe baldachy złożone. Kolendra jest rośliną miododajną kwitnącą w czerwcu oraz lipcu. Jej nasiona to jasnobrązowe niewielkie rozłupki znajdujące się wewnątrz żebrowanego owocu.
Cała roślina wydziela bardzo specyficzny silny zapach. Właściwości lecznicze mają zarówno owoce kolendry, jak i jej liście. Kolendrę znano i ceniono już przed wiekami. Jej nasiona zostały znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona, wzmianki o niej znajdziemy także w Biblii, a je lecznicze właściwości wykorzystywano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji.
Kolendra- właściwości lecznicze.
Kadm, aluminium, czy rtęć to tylko niektóre metale ciężkie, na których działanie jesteśmy narażeni niemal każdego dnia w wyniku zanieczyszczenia środowiska naturalnego przez przemysł, motoryzację, chemiczne środki ochrony roślin i inne powszechnie stosowane szkodliwe substancje.
Niestety metale ciężkie mają zdolność osadzania się i kumulowania w naszym układzie nerwowym (na przykład w mózgu) oraz w kościach. W wyniku ich wieloletniej akumulacji powstają różne poważne problemy zdrowotne takie jak nowotwory, choroby wątroby, nerek, serca, płuc, schorzenia układu kostno-szkieletowego, a nawet zanik tkanki mózgowej.
Na szczęście metale ciężkie możemy usunąć z naszego organizmu i odwrócić negatywne skutki ich działania. Liczne badania naukowe potwierdziły, że kolendra ma zdolność usuwania metali ciężkich i innych substancji toksycznych z ustroju.
Na tym nie kończą się jednak jej zalety. Wspomaga ona również kompleksowo regenerację i pomaga zlikwidować następstwa działania substancji szkodliwych na komórki i tkanki. Kolendra ma działanie:
- silnie antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- antybakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- antygrzybicze,
- antypasożytnicze.
Ponadto jest cennym źródłem witamin A, C, E i K, B1, B2, B3, a także minerałów takich jak: mangan, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, sód, magnez, czy miedź. 15 najlepiej zbadanych właściwości leczniczych kolendry to:
- Profilaktyka i zapobieganie wzdęciom oraz leczenie biegunki.
- Wspieranie prawidłowej mikroflory jelitowej.
- Korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
- Leczenie nudności i wymiotów.
- Skuteczne leczenie infekcji dróg moczowych.
- Łagodzenie stanów zapalnych.
- Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL i podnoszenie dobrego HDL.
- Działanie wykrztuśne.
- Silne właściwości antybakteryjne nawet wobec bardzo opornych szczepów bakterii.
- Zmniejszanie opuchlizny.
- Łagodzenie huśtawek hormonalnych na przykład w przebiegu PMS oraz u kobiet w czasie menopauzy.
- Bardzo skuteczne wiązanie toksyn i metali ciężkich- badania wykazały, że kolendra w ciągu zaledwie 42 dni jest w stanie usunąć z naszego organizmu aż 80% zgromadzonych przez lata metali ciężkich.
- Leczenie anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz magnezu.
- Ograniczenie proliferacji komórek nowotworowych między innymi w przypadku raka jelita grubego oraz prostaty.
- Wspomaganie leczenia przewlekłych chorób autoimmunologicznych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, czy toczeń.
Jak stosować kolendrę?
Kolendra to bardzo smaczna roślina przyprawowa. Korzystanie z niej na co dzień jest niezwykle proste. Warto więc włączyć do swojego jadłospisu zarówno nasiona kolendry, jak i jej zieloną nać. Świetnie nadaje się ona do przyprawiania różnego rodzaju dań warzywnych, mięsnych, rybnych, makaronów, ryżu, zup. Jest nieodzownym składnikiem surówek i sałatek, a także smoothie i koktajli warzywno-owocowych. Stosując nasiona kolendry, pamiętajmy, że zmielenie ich przed użyciem spowoduje lepszą dostępność substancji aktywnych w nich zawartych. Warto dodawać je do dań już na początku gotowania.
Z kolei zielona natka kolendry najskuteczniej działa w postaci surowej, dlatego posypujmy nią już przygotowane potrawy. Kolendra jest bezpieczna i istnieje niewiele przeciwwskazań do je stosowania. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby cierpiące na alergię na rośliny z rodziny selerowatych. Wówczas, zanim sięgniemy po kolendrę, warto zrobić testy alergiczne. Z kolendry powinny także zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.
Pamiętajmy również o tym, by zachować umiar w jej spożywaniu. Wystarczy łyżka stołowa dziennie. W przypadku nadmiernego spożycia to znaczy powyżej 35 gramów dziennie, kolendra może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak nudności i bóle brzucha, a także bóle głowy i senność.

Dzień dobry! Jestem nauczycielką biologii w III Szkole Podstawowej w Gdańsku. Moją misją jest szerzenie wiedzy o ekologii, aby uratować świat zanim będzie za późno. Zapraszam do zapoznania się z moim blogiem!