Kolendra pomoże usunąć metale ciężkie z organizmu

Żyjemy w czasach, kiedy zanieczyszczenie środowiska naturalnego jest ogromne. Niestety każdego dnia jesteśmy narażeni na zgubne działanie różnego rodzaju toksyn znajdujących się w powietrzu (smog), wodzie, czy żywności. Wiele z nich to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia metale ciężkie takie jak na przykład ołów, kadm, czy rtęć, które niszczą nasz organizm. Mają one zdolność do akumulacji w tkankach i są przyczyną długofalowych problemów zdrowotnych.

Kumulacja metali ciężkich w organizmie prowadzi do zaburzeń pracy układu nerwowego, wątroby, nerek, problemów z kośćmi i stawami, przewlekłych stanów zapalnych, nawet wielu chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest codzienne wspomaganie naturalnych procesów oczyszczania się organizmu z toksycznych substancji. Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów jest tutaj zdrowa dieta. Warto włączyć do niej produkty oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich. Jedną z najskuteczniej usuwających metale ciężkie z organizmu roślin jadalnych jest kolendra. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma kolendra i jak z jej pomocą oczyścić organizm ze szkodliwych dla zdrowia substancji.

Kolendra- charakterystyka

Coriandrum sativum, czyli kolendra siewna jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych Apiaceae, która wywodzi się z krajów śródziemnomorskich. Jest ona uprawiana, ale również występuje naturalnie w formie zdziczałej. Rozgałęzione, żebrowane łodygi kolendry osiągają wysokość do 70 centymetrów. Jej dolne liście mają długie ogonki, są pojedyncze, klapowe i mają szerokie działki, z kolei górne są podwójnie pierzastodzielne podobne do liści kopru.

Kwiaty kolendry są małe białe lub bladoróżowe zebrane w większe baldachy złożone. Kolendra jest rośliną miododajną kwitnącą w czerwcu oraz lipcu. Jej nasiona to jasnobrązowe niewielkie rozłupki znajdujące się wewnątrz żebrowanego owocu.
Cała roślina wydziela bardzo specyficzny silny zapach. Właściwości lecznicze mają zarówno owoce kolendry, jak i jej liście. Kolendrę znano i ceniono już przed wiekami. Jej nasiona zostały znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona, wzmianki o niej znajdziemy także w Biblii, a je lecznicze właściwości wykorzystywano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji.

Kolendra- właściwości lecznicze.

Kadm, aluminium, czy rtęć to tylko niektóre metale ciężkie, na których działanie jesteśmy narażeni niemal każdego dnia w wyniku zanieczyszczenia środowiska naturalnego przez przemysł, motoryzację, chemiczne środki ochrony roślin i inne powszechnie stosowane szkodliwe substancje.

Niestety metale ciężkie mają zdolność osadzania się i kumulowania w naszym układzie nerwowym (na przykład w mózgu) oraz w kościach. W wyniku ich wieloletniej akumulacji powstają różne poważne problemy zdrowotne takie jak nowotwory, choroby wątroby, nerek, serca, płuc, schorzenia układu kostno-szkieletowego, a nawet zanik tkanki mózgowej.

Na szczęście metale ciężkie możemy usunąć z naszego organizmu i odwrócić negatywne skutki ich działania. Liczne badania naukowe potwierdziły, że kolendra ma zdolność usuwania metali ciężkich i innych substancji toksycznych z ustroju.

Na tym nie kończą się jednak jej zalety. Wspomaga ona również kompleksowo regenerację i pomaga zlikwidować następstwa działania substancji szkodliwych na komórki i tkanki. Kolendra ma działanie:

  • silnie antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • antygrzybicze,
  • antypasożytnicze.

Ponadto jest cennym źródłem witamin A, C, E i K, B1, B2, B3, a także minerałów takich jak: mangan, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, sód, magnez, czy miedź. 15 najlepiej zbadanych właściwości leczniczych kolendry to:

  1. Profilaktyka i zapobieganie wzdęciom oraz leczenie biegunki.
  2. Wspieranie prawidłowej mikroflory jelitowej.
  3. Korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
  4. Leczenie nudności i wymiotów.
  5. Skuteczne leczenie infekcji dróg moczowych.
  6. Łagodzenie stanów zapalnych.
  7. Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL i podnoszenie dobrego HDL.
  8. Działanie wykrztuśne.
  9. Silne właściwości antybakteryjne nawet wobec bardzo opornych szczepów bakterii.
  10. Zmniejszanie opuchlizny.
  11. Łagodzenie huśtawek hormonalnych na przykład w przebiegu PMS oraz u kobiet w czasie menopauzy.
  12. Bardzo skuteczne wiązanie toksyn i metali ciężkich- badania wykazały, że kolendra w ciągu zaledwie 42 dni jest w stanie usunąć z naszego organizmu aż 80% zgromadzonych przez lata metali ciężkich.
  13. Leczenie anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz magnezu.
  14. Ograniczenie proliferacji komórek nowotworowych między innymi w przypadku raka jelita grubego oraz prostaty.
  15. Wspomaganie leczenia przewlekłych chorób autoimmunologicznych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, czy toczeń.

Jak stosować kolendrę?

Kolendra to bardzo smaczna roślina przyprawowa. Korzystanie z niej na co dzień jest niezwykle proste. Warto więc włączyć do swojego jadłospisu zarówno nasiona kolendry, jak i jej zieloną nać. Świetnie nadaje się ona do przyprawiania różnego rodzaju dań warzywnych, mięsnych, rybnych, makaronów, ryżu, zup. Jest nieodzownym składnikiem surówek i sałatek, a także smoothie i koktajli warzywno-owocowych. Stosując nasiona kolendry, pamiętajmy, że zmielenie ich przed użyciem spowoduje lepszą dostępność substancji aktywnych w nich zawartych. Warto dodawać je do dań już na początku gotowania.

Z kolei zielona natka kolendry najskuteczniej działa w postaci surowej, dlatego posypujmy nią już przygotowane potrawy. Kolendra jest bezpieczna i istnieje niewiele przeciwwskazań do je stosowania. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby cierpiące na alergię na rośliny z rodziny selerowatych. Wówczas, zanim sięgniemy po kolendrę, warto zrobić testy alergiczne. Z kolendry powinny także zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Pamiętajmy również o tym, by zachować umiar w jej spożywaniu. Wystarczy łyżka stołowa dziennie. W przypadku nadmiernego spożycia to znaczy powyżej 35 gramów dziennie, kolendra może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak nudności i bóle brzucha, a także bóle głowy i senność.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 194

Dodaj komentarz