Dynie to ciekawe warzywa, które przede wszystkim są symbolem każdej jesieni. Ich kolor, kształt oraz smak cenione są na całym świecie szczególnie w październiku oraz listopadzie. W jaki sposób można je wykorzystać? Odpowiadamy.
Kilka słów o dyni
Dynia jest warzywem, które oprócz swojego ciekawego wyglądu jest również smaczne oraz zdrowe. Sadząc ją w maju można cieszyć się plonem już w październiku. Wszystko zależy jednak od konkretnego rodzaju. Najczęściej używa się dyń zwyczajną oraz piżmową.
Dynia to świetne źródło minerałów, takich jak potas oraz magnez. To właśnie dzięki nim nasze serce oraz mięśnie mogą się rozwijać oraz pracować. Dodatkowo stanowi ona również doskonałe źródło białka. Powinni się tym zainteresować przede wszystkim sportowcy. Warto podkreślić, że dynia jest niskokaloryczna. 100 g tego warzywa to około 35 kalorii.
ZOBACZ TEŻ: Jakie herbaty będą najlepsze na jesienną pogodę?
Można tam znaleźć również witaminy, takie jak A, C i E. Świetnie sprawdzają się one do zadbania o cerę, włosy oraz odporność. Dynia posiada również duże skupiska błonnika pokarmowego. W ten sposób osoby, które posiadają problemy z jelitami, mogą uwolnić się od gazów, wzdęć oraz zaparć. Dynia wykazuje również działanie, które obniża stężenie cholesterolu. W ten sposób można pozbyć się tego problemu.
Osoby, które borykają się z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi, również powinny sporadycznie zażywać dynie. Warzywo pomoże również w pozbyciu się bakterii oraz grzybów. Nie należy zapominać także o jej nasionach. Susząc je można dostarczyć sobie przede wszystkim tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. Działają one między innymi przeciwzapalnie. Lekarze podkreślają również, że dynia jest w stanie spowolnić przerost prostaty u mężczyzn.
Dynia jako ozdoba
Dynie można wykorzystać między inni jako jesienną ozdobę. W zależności od odmiany, może ona charakteryzować się innym rozmiarem oraz kolorem. Występują dynie między inni zielone, pomarańczowe, czerwone oraz białe. Są również takie, które typowo dedykowane są ozdobie przestrzeni. Będą to na przykład dynie dekoracyjne.
Takie dynie mogą ozdobić między innymi przestrzeń przed domem. To również doskonała ozdoba bezpośrednio w budynku. Dynia jest warzywem, które nie lubi mrozów. Warto ją od niego chronić po to, aby nie uległa zgniciu.
Dynie można ustawić między innymi na stole, podłodze oraz w koszyku. Wszystko zależy od preferencji właściciela.
Dynia to również doskonała dekoracja do popularnego święta Halloween. Można z niej wykonać na przykład lampion. W ten sposób z pewnością każda osoba będzie w stanie przystroić swoje podwórko.
Dynia jako powidła
Świetnym sposobem na to, aby zachować właściwości dyni na długo będzie zrobienie z niej powideł. Zazwyczaj wykorzystuje się do tego zalewę octową, goździki oraz cynamon. Warto jednak pamiętać o tym, że takie powidła stanowią dodatek wytrawny. Są one specyficzne w smaku, jednak świetnie sprawdzają się na przykład do mięs.
Takie powidła można wykorzystać również do pieczenia ciast lub sporządzania gorących napojów. Może to być między innymi dyniowa kawa lub kakao.
Dyniowe ciasto
Z pewnością wiele osób kojarzy je nie tylko z pięknymi dekoracjami na zewnątrz postaci liści, ale również wypiekami. Będzie to między innymi dyniowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem każdego smakosza słodkich wypieków.
Aby wykonać takiej słodyczy, wystarczy posiadać około 250 g pasty z pieczonej dyni. Resztę składników można wykonać w zależności od przepisu na ciasto drożdżowe. W ten sposób uzyska się wilgotny wypiek, który doskonale sprawdzi się do jesiennych spotkań przy kawie.
Dyniowe placki
Z dyni można wykonać również placki. Są one świetnym dodatkiem do diety dzieci. Są nie tylko puszyste, ale również charakteryzują się specyficznym kolorem pomarańczowym. Z pewnością wspomogą układ odpornościowy każdego rodzica oraz pociechy.
Do wykonania takiego dania potrzebna będzie około jedna szklanka startej dyni, dwa jaja, trzy łyżki cukru, jedna szklanka mąki,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki jogurtu greckiego oraz kilka łyżek oleju. Wszystkie składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać oraz smażyć tak jak tradycyjne pankejki. Można je doprawić na przykład cukrem pudrem.