Kolendra pomoże usunąć metale ciężkie z organizmu

Żyjemy w czasach, kiedy zanieczyszczenie środowiska naturalnego jest ogromne. Niestety każdego dnia jesteśmy narażeni na zgubne działanie różnego rodzaju toksyn znajdujących się w powietrzu (smog), wodzie, czy żywności. Wiele z nich to szczególnie niebezpieczne dla zdrowia metale ciężkie takie jak na przykład ołów, kadm, czy rtęć, które niszczą nasz organizm. Mają one zdolność do akumulacji w tkankach i są przyczyną długofalowych problemów zdrowotnych.

Kumulacja metali ciężkich w organizmie prowadzi do zaburzeń pracy układu nerwowego, wątroby, nerek, problemów z kośćmi i stawami, przewlekłych stanów zapalnych, nawet wielu chorób nowotworowych. Dlatego tak ważne jest codzienne wspomaganie naturalnych procesów oczyszczania się organizmu z toksycznych substancji. Niewątpliwie jednym z najważniejszych elementów jest tutaj zdrowa dieta. Warto włączyć do niej produkty oczyszczające organizm z toksyn i metali ciężkich. Jedną z najskuteczniej usuwających metale ciężkie z organizmu roślin jadalnych jest kolendra. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma kolendra i jak z jej pomocą oczyścić organizm ze szkodliwych dla zdrowia substancji.

Kolendra- charakterystyka

Coriandrum sativum, czyli kolendra siewna jest rośliną jednoroczną z rodziny selerowatych Apiaceae, która wywodzi się z krajów śródziemnomorskich. Jest ona uprawiana, ale również występuje naturalnie w formie zdziczałej. Rozgałęzione, żebrowane łodygi kolendry osiągają wysokość do 70 centymetrów. Jej dolne liście mają długie ogonki, są pojedyncze, klapowe i mają szerokie działki, z kolei górne są podwójnie pierzastodzielne podobne do liści kopru.

Kwiaty kolendry są małe białe lub bladoróżowe zebrane w większe baldachy złożone. Kolendra jest rośliną miododajną kwitnącą w czerwcu oraz lipcu. Jej nasiona to jasnobrązowe niewielkie rozłupki znajdujące się wewnątrz żebrowanego owocu.
Cała roślina wydziela bardzo specyficzny silny zapach. Właściwości lecznicze mają zarówno owoce kolendry, jak i jej liście. Kolendrę znano i ceniono już przed wiekami. Jej nasiona zostały znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona, wzmianki o niej znajdziemy także w Biblii, a je lecznicze właściwości wykorzystywano już w starożytnym Rzymie oraz Grecji.

CZYTAJ DALEJ  Naturalne antybiotyki, czyli w jaki sposób najskuteczniej wyleczyć się z choroby?

Kolendra- właściwości lecznicze.

Kadm, aluminium, czy rtęć to tylko niektóre metale ciężkie, na których działanie jesteśmy narażeni niemal każdego dnia w wyniku zanieczyszczenia środowiska naturalnego przez przemysł, motoryzację, chemiczne środki ochrony roślin i inne powszechnie stosowane szkodliwe substancje.

Niestety metale ciężkie mają zdolność osadzania się i kumulowania w naszym układzie nerwowym (na przykład w mózgu) oraz w kościach. W wyniku ich wieloletniej akumulacji powstają różne poważne problemy zdrowotne takie jak nowotwory, choroby wątroby, nerek, serca, płuc, schorzenia układu kostno-szkieletowego, a nawet zanik tkanki mózgowej.

Na szczęście metale ciężkie możemy usunąć z naszego organizmu i odwrócić negatywne skutki ich działania. Liczne badania naukowe potwierdziły, że kolendra ma zdolność usuwania metali ciężkich i innych substancji toksycznych z ustroju.

Na tym nie kończą się jednak jej zalety. Wspomaga ona również kompleksowo regenerację i pomaga zlikwidować następstwa działania substancji szkodliwych na komórki i tkanki. Kolendra ma działanie:

  • silnie antyoksydacyjne,
  • przeciwzapalne,
  • antybakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • antygrzybicze,
  • antypasożytnicze.

Ponadto jest cennym źródłem witamin A, C, E i K, B1, B2, B3, a także minerałów takich jak: mangan, żelazo, wapń, potas, fosfor, cynk, sód, magnez, czy miedź. 15 najlepiej zbadanych właściwości leczniczych kolendry to:

  1. Profilaktyka i zapobieganie wzdęciom oraz leczenie biegunki.
  2. Wspieranie prawidłowej mikroflory jelitowej.
  3. Korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby.
  4. Leczenie nudności i wymiotów.
  5. Skuteczne leczenie infekcji dróg moczowych.
  6. Łagodzenie stanów zapalnych.
  7. Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL i podnoszenie dobrego HDL.
  8. Działanie wykrztuśne.
  9. Silne właściwości antybakteryjne nawet wobec bardzo opornych szczepów bakterii.
  10. Zmniejszanie opuchlizny.
  11. Łagodzenie huśtawek hormonalnych na przykład w przebiegu PMS oraz u kobiet w czasie menopauzy.
  12. Bardzo skuteczne wiązanie toksyn i metali ciężkich- badania wykazały, że kolendra w ciągu zaledwie 42 dni jest w stanie usunąć z naszego organizmu aż 80% zgromadzonych przez lata metali ciężkich.
  13. Leczenie anemii ze względu na wysoką zawartość żelaza oraz magnezu.
  14. Ograniczenie proliferacji komórek nowotworowych między innymi w przypadku raka jelita grubego oraz prostaty.
  15. Wspomaganie leczenia przewlekłych chorób autoimmunologicznych takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, czy toczeń.
CZYTAJ DALEJ  Egzotyczne owoce, które możemy uprawiać w domowej szklarni.

Jak stosować kolendrę?

Kolendra to bardzo smaczna roślina przyprawowa. Korzystanie z niej na co dzień jest niezwykle proste. Warto więc włączyć do swojego jadłospisu zarówno nasiona kolendry, jak i jej zieloną nać. Świetnie nadaje się ona do przyprawiania różnego rodzaju dań warzywnych, mięsnych, rybnych, makaronów, ryżu, zup. Jest nieodzownym składnikiem surówek i sałatek, a także smoothie i koktajli warzywno-owocowych. Stosując nasiona kolendry, pamiętajmy, że zmielenie ich przed użyciem spowoduje lepszą dostępność substancji aktywnych w nich zawartych. Warto dodawać je do dań już na początku gotowania.

Z kolei zielona natka kolendry najskuteczniej działa w postaci surowej, dlatego posypujmy nią już przygotowane potrawy. Kolendra jest bezpieczna i istnieje niewiele przeciwwskazań do je stosowania. Ostrożność powinny zachować jedynie osoby cierpiące na alergię na rośliny z rodziny selerowatych. Wówczas, zanim sięgniemy po kolendrę, warto zrobić testy alergiczne. Z kolendry powinny także zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Pamiętajmy również o tym, by zachować umiar w jej spożywaniu. Wystarczy łyżka stołowa dziennie. W przypadku nadmiernego spożycia to znaczy powyżej 35 gramów dziennie, kolendra może wywołać dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak nudności i bóle brzucha, a także bóle głowy i senność.

Marta Koman
Marta Koman

Dzień dobry! Jestem nauczycielką biologii w III Szkole Podstawowej w Gdańsku. Moją misją jest szerzenie wiedzy o ekologii, aby uratować świat zanim będzie za późno. Zapraszam do zapoznania się z moim blogiem!

Artykuły: 276

Dodaj komentarz