Co zrobić, aby nie marnować żywności?

Żywność to bardzo ważny element w naszym życiu. Dzięki niej można się rozwijać oraz dostarczać komórkom pokarmu. Z drugiej strony to również radość oraz przyjemność, która wynika ze spożywania posiłków. Co zrobić, aby móc cieszyć się żywnością oraz jej nie marnować? Sprawdzamy.

Nie gotujmy zbyt wielu posiłków

Marnowanie żywności bierze się stąd, że nikt nie chce doprowadzić do sytuacji, w której jedzenia na stole może zabraknąć. Jednak wówczas jest wiele różnych zasad, które mogą pomóc nam w tym, aby uniknąć zbyt dużej ilości dań na stole. Przede wszystkim starajmy się wyliczać porcje, które każdy domownik może zjeść. Sytuacja jest zdecydowanie prostsza, gdy posiłek wydawany jest tylko dla osób żyjących w jednym domu. Wówczas orientacyjnie można wiedzieć jak dużo jedzenia jest potrzebne na stole.

Następnie zwróćmy uwagę na to, aby dania były możliwie różnorodne. Nie muszą być one w dużych ilościach. Ważne jest to, aby był duży wybór. Dzięki temu zarówno domownicy jak i goście będą mogli wybrać potrawę, która najbardziej im smakuje. Podczas gotowania nie bójmy się pytać gości jakie danie im smakuje najbardziej, których przypraw nie lubią lub na co aktualnie mają ochotę.

Nadwyżkę wkładajmy do zamrażalki

Dobrym sposobem na uniknięcie marnowania jedzenia będzie jego zamrożenie. Dzięki temu posiłek nie tylko będzie mógł być zjedzonym nawet po kilku tygodniach, ale również jego cenne właściwości odżywcze nie ulegną straceniu. Jest to ważne szczególnie dla osób, które cenią sobie solidną dawkę witamin oraz minerałów. Zamrożenie jest sprawdzoną metodą na przechowywanie żywności. Można ją tam pozostawić nawet na kilka miesięcy. Ważne jest jednak dokładne opisanie na pudełku daty zamrożenia oraz ugotowania. Wówczas będziemy mieli pewność, że posiłek bez problemu nada się do spożycia.

ZOBACZ TEŻ: W jaki sposób najlepiej się aktywizować do ruchu?

Wekujmy posiłki

Wekowanie to bardzo popularna forma konserwacji żywności. Zawekować można tak naprawdę wszystko – mięsa, zupy lub sałatki. Cała metoda opiera się na szczelnym zamknięciu posiłku w słoiku oraz zagotowanie go dnem do góry przez kilka chwil. Dzięki temu pozbędziemy się dostępu do powietrza i uniemożliwimy bakteriom dostęp do środka.

Wekowanie szczególnie sprawdza się na wyjazdach. Jednak zawsze należy pamiętać, aby słoiki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie do tego lodówki. Taka żywność może pozostać w słoiku nawet przez kilka tygodni.

Dzielmy się posiłkiem z innymi

Dzielenie się żywnością to bardzo ważny element, który redukuje marnowanie się żywności. Warto wiedzieć, że taka technika nie polega tylko na obdarowywaniu sąsiadów resztkami z obiadu. To również wkładanie posiłków do wcześniej przygotowanych lodówek, które coraz częściej można spotkać w miejscach publicznych. Znaleźć je można za pomocą przeglądarek internetowych. To właśnie za ich pomocą można odnaleźć takie miejsce.

Ważne w tym przypadku jest, aby produkty były odpowiednio opisane. Dotyczy to nie tylko daty przygotowania, ale również tego, co znajduje się w środku. Można także pokusić się o wypisanie produktów, szczególnie takich, które mogą wywołać alergie pokarmowe.

Starajmy się jeść resztki zgodnie z zasadą popatrz – powąchaj – posmakuj

Trzy razy P to popularna metoda, która pozwala nam na bezpieczną ocenę żywności i jej stopnia świeżości. Dzięki temu nawet produkt po upływie daty najlepszej do przydatności może zostać przez nas zjedzony. Zasada mówi jasno: najpierw należy na produkt spojrzeć. Mowa tu o zauważeniu jakichkolwiek zmian zabarwienia lub śladów pleśni. Następnie należy powąchać dany przedmiot. Dzięki temu możemy wyczuć proces gnilny. Ostatnią częścią jest próba smaku. Po niej możemy przekonać się, czy produkt nie ukisił się przez bakterie.

Marnowanie żywności to proces, który zagraża naszemu światu. Jest to spowodowane faktem, że przez wyrzucanie jedzenia możemy niepotrzebnie zwiększać szkodliwą dla planety liczbę farm. Może generować to większy popyt na antybiotyki dla zwierząt oraz nawozy dla roślin.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 195

Dodaj komentarz