Jakie posiłki warto jeść na śniadanie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Jest to spowodowane zastrzykiem energii, który wspomaga nas w uczeniu się, zapamiętywaniu oraz przede wszystkim wpływa na nasz humor. Jakie posiłki warto spożywać na śniadanie? Zobaczmy.

Owsianka

Owsianka to potrawa, którą większość z nas kojarzy. Jest to spowodowane jej popularnością na stołach zaraz po przebudzeniu się. Owsianka to danie, które przyrządza się z płatków owsianych oraz mleka lub wody. Mogą one mieć różne konsystencje, zazwyczaj jest to jednak zupa lub kleik. Owsianka to doskonałe danie, które zawiera przede wszystkim witaminy z grupy B – poprawiają one naszą koncentrację, pamięć, działają korzystnie na nasze funkcjonowanie oraz poprawiają stan skóry i włosów. Posiłek zawiera również magnez, błonnik oraz żelazo. Ważnym elementem, dla którego powinniśmy jeść owsiankę na śniadanie, jest zawartość prebiotyków, które dobrze wspomagają pracę naszych jelit przez utrzymanie odpowiedniego środowiska bakteryjnego. Owsianka to szybkie danie, które przyrządzimy już w kilka minut. Wystarczy do tego garnek, płatki owsiane oraz mleko. Mleko podgrzewamy i przez 2-3 minuty z dodatkiem płatków gotujemy. Dobrą alternatywą jest również owsianka błyskawiczna, którą jedynie zalewamy wrzątkiem. Możemy do niej dodać przyprawy takie jak cynamon, cukier, sól lub świeże owoce i syropy. Porcja owsianki ma około 70 kcal.

Musli

Musli to kolejna propozycja dania śniadaniowego, które powinniśmy spożywać regularnie. Jest to wyselekcjonowana mieszanka płatków zbożowych razem z orzechami, bakaliami oraz suszonymi owocami. Musli to klasyczne danie śniadaniowe, które zostało wymyślone przez szwajcarskiego lekarza w 1906 roku. Początkowo podawano je pacjentom szpitali, a następnie na stałe zagościło we wszystkich domach. Najczęściej podaje je się z jogurtem lub mlekiem. Wiele osób musli spożywa w formie musu, przez zblendowanie całości na gładką masę. Musli to prawdziwa dawka porannej energii. Głównie pochodzi ona ze zbóż, które posiadają wiele cennych właściwości odżywczych dla naszego organizmu. Musli zawierają witaminy z grupy B, wapno, błonnik oraz mają niski poziom tłuszczy. Warto spożywać je regularnie wzbogacając danie o sezonowe, świeże owoce lub dżemy. Porcja musli ma około 470 kcal.

ZOBACZ TEŻ: Dlaczego warto być wege?

Omlet

Omlet to potrawa, która wywodzi się ze starożytnego Rzymu. Głównym składnikiem tego dania są jajka. Mają one szereg pozytywnych właściwości dla naszego organizmu. Jaja to skarbnica witamin A, B2, B5, B12, kwasu foliowego, fosforu, miedzi, czy też żelaza. Jest to cenna dawka energii na dobry początek dnia. Z pewnością poprawi to nasz humor oraz wspomoże prace mózgu. Klasyczny omlet przygotowujemy z 2 jaj, łyżki masła, łyżki wody lub mleka, szczypty soli oraz pieprzu. Całość roztrzepujemy oraz wlewamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy z obu stron do momentu ścięcia się brzegów. Taki omlet możemy zjeść zarówno na słodko lub słono. Możemy dodać do niego warzywa lub owoce. Omlet ma około 150 kcal.

Kanapki z pastami twarogowymi

Kanapki to najpopularniejsze danie śniadaniowe. Jednak nie zawsze muszą one przybierać podstawową formę. Dzięki swojej uniwersalności możemy podawać je w wielu wariantach. Jesteśmy w stanie wybrać odpowiednie pieczywo, masło, sos oraz dodatki. Wszystko ma znaczenie w zależności od naszych preferencji oraz stanu zdrowia. Kanapki mogą nam posłużyć również jako przekąska, którą zabierzemy ze sobą do pracy. Pieczywo warto wybierać ciemne ze względu na źródło witamin z grupy B. Warto pamiętać, że chleb nie powinien być zbyt świeży. Pieczywo odstane lepiej się trawi w naszym organizmie oraz posiada więcej węglowodanów oraz białek. Do chleba najlepiej jest wybierać masło roślinne z obniżoną zawartością cholesterolu. Do kanapek doskonale sprawdzą się różnego rodzaju pasty. Najbardziej popularną do śniadań będzie twarogowa, która jest szybka do zrobienia oraz prosta. Główny składnik, twaróg, to źródło różnych aminokwasów, których nasz organizm sam nie jest w stanie wyprodukować. Są one mu jednak potrzebne do zachowania odpowiedniego zdrowia. Biały ser pomaga w regeneracji komórek, posiada bogate źródło magnezu, potasu, cynku oraz witamin takich jak A, D, B oraz E. Dzięki zdrowemu tłuszczowi witaminy są lepiej przyswajane. Pastę twarogową możemy zrobić przez zblendowanie twarogu wraz z kilkoma łyżeczkami jogurtu lub oliwy oraz dodatkami takimi jak sól, pieprz, kiszone ogórki oraz pietruszkę. Taka pasta z pewnością doskonale sprawdzi się jako dodatek do wędliny oraz warzyw. Pasty można przygotowywać zmieniając według upodobania dodatki. Kanapka z takim produktem ma około 500 kcal.

Powyższe dania śniadaniowe to tylko kilka podstawowych przykładów, które urozmaicą nam każdy poranek. Z pewnością dodadzą nam wiele energii, którą będziemy mogli dobrze wykorzystać. Warto dbać o zrównoważoną dietę oraz aktywność fizyczną, ponieważ pomoże nam to w zachowaniu odpowiedniego zdrowia.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 194

Dodaj komentarz