Naturalne antybiotyki, czyli w jaki sposób najskuteczniej wyleczyć się z choroby?

Antybiotyki w postaci tabletek to istna rewolucja w medycynie. Od 1928 roku wiele chorób, które obecnie traktujemy jako niegroźne, kiedyś stanowiły duży odsetek śmiertelności. Wszystko przez szybko namnażające się bakterie, które niegdyś trudno było opanować. Takie choroby jak zapalenie ucha, zatok, nerek, pęcherza lub gruźlica zazwyczaj kończyły się tragicznie. Obecnie wielu naukowców dostrzega antybiotyczne właściwości niektórych produktów naturalnych. Jakich? Zobaczmy.

Miód

Miód to produkt, który od wielu tysięcy lat jest regularnie spożywany przez ludzi. Nie tylko ze względu na jego przyjemny, słodki smak, ale również mnogość korzystnych właściwości, które pomagają nam w walce z chorobą.

Miód produkowany jest z nektaru. Rośliny wytwarzają go w nektarniakach. Jest to między innymi cała rodzina roślin chabrowatych, gorczyce, koniczyny białe, lubczyki lekarskie, czy też mięty długolistne. Miód może powstawać także z roślin, które wytwarzają spadź. Jest to surowiec produkowany przede wszystkim na liściach oraz pędach. Pszczoły z roślin pozyskują pył, który jest ich głównym składnikiem pokarmowym. Za jego pomocą wytwarzają miód, który obecny jest w ulu.

Posiadamy wiele różnych rodzajów miodu. Będzie to na przykład spadziowy, gryczany, rzepakowy lub akacjowy. W zależności od niego, miód będzie miał inny smak oraz właściwości. Dla przykładu lipowy pomoże nam wykrztusić zalegającą wydzielinę, a wrzosowy wyleczy dolegliwości związane z bólem gardła oraz ze stanami zapalnymi całej jamy ustnej.

Jednak niezależnie od rodzaju miodu zawsze będzie on miał właściwości antybakteryjne oraz przeciwwirusowe. Od lat ludzie stosowali go, aby wzmocnić swoją odporność oraz szybko powrócić do zdrowia. Miód posiada między innymi potas, fosfor, sód, magnez, wapń, cynk, żelazo, jod, witaminę C, B, A oraz wiele różnorodnych enzymów.

Szczególnie warto używać miodu w przypadku borykania się z gronkowcem złocistym. Najczęściej występuje on w jamie nosowo-gardłowej. Wywołuje przede wszystkim wymioty, biegunkę oraz spadek ciśnienia krwi.

Oregano

Oregano to przyprawa, która najczęściej kojarzy nam się ze słynną włoską potrawą pizzą. Najczęściej dodaje się ją do ciasta lub sosu. Oregano, a właściwie lebiodka pospolita, rośnie naturalnie w Afryce, Europie oraz Azji. W Polsce rośnie w dzikiej postaci w obrębie całego kraju. Posiada charakterystyczny, silny zapach. Łatwo w taki sposób ją odróżnić. Oregano wyrasta do 80 centymetrów oraz posiada ogonkowe liście w owalnym kształcie. Najczęściej roślina stosowana jest w kuchni w połączeniu z bazylią oraz majerankiem.

Oregano działa przede wszystkim na drogi oddechowe. Skuteczność rośliny dostrzeżemy przede wszystkim poprzez inhalację. Warto ją stosować w przeziębieniu. Oregano wykazuje także właściwości przeciwgrzybicze. Warto zioło zaparzyć oraz przemywać nim regularnie zainfekowaną skórę. Oprócz błonnika zioło posiada także witaminy A, E, I oraz K.

ZOBACZ TEŻ: Jak podnieść jakość życia? Podpowiadamy!

Imbir

Imbir jest rośliną, która przywędrowała do nas z południowo-wschodniej Azji. Już od kilku tysięcy lat gości w naszych domach jako jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Najczęściej stosowany jest w kuchni chińskiej, indyjskiej oraz bliskowschodniej. Doskonale sprawdza się jako dodatek do piwa, piernika, niektórych deserów oraz sosów. Imbir wyrasta do metra wysokości, a jego pędy są grube. Liście są stosunkowo duże oraz lancetowate. Kłącze to część, która jest dla nas jadalna. Przede wszystkim wyróżnia ją silny, odświeżający aromat oraz żółtawy odcień.

Imbir posiada witaminę A, C, D, E, K oraz B. Jest doskonałym dodatkiem do rozgrzewających herbat. Żucie surowego imbiru skutecznie hamuje wymioty oraz mdłości. Sporządzenie z niego naparu działa rozkurczowo na bóle brzucha. Imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, które występuje podczas przeziębienia oraz grypy. Warto sięgać po niego szczególnie podczas pierwszych objawów choroby.

Naturalne antybiotyki to sposób na skuteczne wyjście z choroby. Warto je stosować, ponieważ nie podrażniają delikatnych struktur żołądka. Należy jednak pamiętać, że ziołowe leczenie działa powoli, ale skutecznie. Ważna jest tutaj regularność. Aby bezpiecznie leczyć się naturalnymi sposobami zawsze powinniśmy konsultować je ze specjalistą.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 192

Dodaj komentarz