Czosnek – medyczny cud natury

Jest hitem w świecie roślin leczniczych. Często niedoceniany, choć słusznie nazywany naturalnym antybiotykiem. Nie lubiany za swój specyficzny aromat. Nie można go jednak nie lubić, ze względu na to, jakie właściwości daje w zamian człowiekowi. Wystarczy zjeść tylko jeden ząbek dziennie, by odczuć jego zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Można śmiało powiedzieć, że tylko w jednym ząbku kryje się cała apteka bogactw naturalnych i doskonałe zdrowie.

Co takiego zawiera czosnek?

Jest niskokaloryczny i zawiera w sobie przede wszystkim organiczne związki siarki. To, że leczy to za sprawą alliny-głównej substancji aktywnej. Po zmiażdżeniu ząbka czosnku allina przekształca się w allicynę (fitonocyd), która pomaga zwalczać różne dolegliwości. Hamuje tworzenie się różnych mikroorganizmów, ma właściwości przeciwgrzybiczne i zwalczające wirusy. Innymi substancjami leczniczymi w czosnku są: garlicyna, allistatyna, ajoen, winyloditiina. One regulują pracę naczyń wieńcowych oraz leczą schorzenia dróg moczowych. W czosnku znajdziemy też sporo aminokwasów, witamin: B1, B2, C i A. Ma on sporo potasu, wapnia i magnezu oraz dość rzadko występujące mikroelementy: nikiel, chrom, kobalt.

Właściwości czosnku, czyli na co pomaga.

  1. Zwalcza infekcje. Czosnek pomocny jest zwłaszcza w chorobach układu oddechowego. Wszystkie zawarte w nim olejki eteryczne i lotne związki siarki udrażniają drogi oddechowe i zapobiegają rozmnażaniu się wirusów układu oddechowego. Doskonale nadaje się przy zwalczaniu grypy, bo rozgrzewa, wzmaga potliwość, a także obniża gorączkę. Witamina B6 i C zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i stymuluje wzrost nowych komórek. Czosnek blokuje rozwój komórek odpornych na antybiotyki. Zmniejsza ryzyko raka płuc i pomaga w przewlekłych zapaleniach oskrzeli i płuc.
  2. Redukuje cholesterol. Zmniejsza poziom złego cholesterolu we krwi i chroni organizm przed miażdżycą. Z przeprowadzonych badań wynika, że regularne spożywanie czosnku rzeczywiście, nie tylko obniża LDL (zły cholesterol), ale też całkowity poziom cholesterolu we krwi. Przez 6 tygodni grupie osób z nadmiarem cholesterolu we krwi, podawano wyciąg z czosnku. Dwa razy dziennie, w ilości 400 mg. Po tym okresie wyniki były zaskakujące. U każdej z osób, frakcja LDL zredukowana została o około 17%, a poziom całkowitego cholesterolu spadł o około 12%. Choć wątpliwa jest jednoznaczna ocena wpływu działania warzywa na lipidy, z całą pewnością udowodniono, że czosnek działa przeciwzapalnie.
  3. Obniża ciśnienie krwi. Spożywanie czosnku zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi. Warzywo jest pomocne w chorobach pozawałowych i miażdżycowych. Zmniejsza aż o 10% ryzyko występowania zawału serca. Powoduje rozkurcz naczyń krwionośnych, reguluje rytm bicia serca.
  4. Wspomaga układ moczowy. Już jeden ząbek czosnku zwalcza aż 80% bakterii odpornych na terapię antybiotykową, w tym także tych bakterii, które przyczyniają się do zakażeń dróg moczowych. Allicyna i związki siarki wspierają kolonizację korzystnej flory bakteryjnej.
  5. Zmniejsza poziom cukru. W składzie tego warzywa znajduje się aliksyna i wanad, które imitują działanie insuliny i z powodzeniem obniżają poziom glukozy we krwi. Zarówno w cukrzycy typu I i typu II. Najlepiej spożywać czosnek razem z posiłkami, aby po jedzeniu poziom cukru zmniejszał się bądź stabilizował. Czosnek leczy hiperglikemię.
  6. Chroni przed nowotworami. Kobiety, które spożywają czosnek regularnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego aż o 50%, a nowotworu piersi o 40%. To dzięki temu, że blokowane jest rozpowszechnianie się substancji rakotwórczych w organizmie. Jedzenie czosnku sprzyja także naprawie DNA oraz zmniejsza namnażanie się powstałych już komórek nowotworowych. U mężczyzn, którzy spożywają to warzywo, zmniejsza się ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Jak spożywać?

Najlepiej w postaci surowej, bez żadnej obróbki. Koniecznie należy go posiekać lub zmiażdżyć. Wtedy odsłoni swoje wszystkie zalety i dobroczynnie wpłynie na organizm. Poza wymienionymi cechami czosnku warto także wspomnieć o tym, że jego spożywanie zwiększa wydajność fizyczną, zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a u kobiet po przekwitaniu dodatkowo wzmacnia układ kostny. Olejek z czosnku odstrasza także komary i kleszcze.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 249

Dodaj komentarz