Zdrowa kranówka, czyli jak poprawić jakość wody kranowej?

Jakość wody kranowej w Polsce pozwala na jej spożywanie bez przegotowania, jednak często jej smak nie jest zbyt przyjemny. W celu uzdatnienia wody przedsiębiorstwa wodociągowe stosują różne metody jej oczyszczania. Woda, zanim trafi do naszych kranów, jest wielokrotnie filtrowana mechanicznie, oczyszczana biologicznie, a także ozonowana lub chlorowana. Niestety ten ostatni proces negatywnie wpływa na jej smak.

Sporym problemem jest również to, że woda kranowa w naszym kraju jest twarda, co oznacza, że zawiera dużo jonów wapnia i magnezu, które wytrącają się w postaci kamienia oraz żelaza i manganu, które powodują powstawanie osadu. Jest to widoczne na garnkach, czajnikach, oraz szklankach, a także na armaturze łazienkowej oraz kuchennej. Sprawdź, jak poprawić jakość wody kranowej i sprawić, aby kranówka była pyszną i zdrową alternatywą dla wody butelkowanej.

Co może znajdować się w wodzie kranowej?

Choć woda kranowa w Polsce jest bezpieczna, a jej jakość podlega stałej kontroli, to jednak mogą znajdować się w niej pewne niekorzystne dla zdrowia substancje. Z reguły trafiają one do wody podczas transportu siecią wodociągową, często w końcowym jej odcinku, jaki stanowią rury w domu lub mieszkaniu. Czasami zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie są widoczne gołym okiem, można je też wyczuć w smaku, a niekiedy nie jesteśmy sami w stanie ich wykryć.

W wodzie kranowej mogą się zdarzyć takie zanieczyszczenia jak:
1. Zanieczyszczenia mechaniczne.
Należą do nich na przykład drobiny piasku, osad lub pył. Ten rodzaj zanieczyszczeń łatwo usunąć za pomocą filtracji.

2. Zanieczyszczenia chemiczne.
Najczęściej są to:
– jony magnezu i wapnia, które obecne w nadmiarze powodują twardość wody. Cecha ta wpływa negatywnie nie tylko na jej smak, ale również powoduje osadzanie się kamienia wodnego, który uszkadza sprzęty takie jak czajniki, pralki, czy zmywarki.
– żelazo i mangan- to właśnie ich obecność powoduje powstawanie nieestetycznego osadu na naczyniach do picia i gotowania wody. Związki te odpowiadają także za jej nieprzyjemny metaliczny smak i zapach. Wpływają też negatywnie na czystość prania, powodując powstawanie trudnych do usunięcia zacieków.
Zanieczyszczenia chemiczne z wody pomogą usunąć filtry, odżelaziacze, oraz odmanganiacze.

3. Biologiczne.
Te zanieczyszczenia są najbardziej niebezpieczne, ale na szczęście również najrzadziej spotykane. Niestety w wodzie kranowej mogą znajdować się przetrwalniki pasożytów oraz drobnoustroje takie jak:
– pierwotniaki,
– wirusy na przykład polio lub enterowirusy,
– bakterie chorobotwórcze przykładowo Legionella, lub Salmonella,
– jaja robaków pasożytniczych takich jak glista ludzka.
Aby ustrzec się przed negatywnym działaniem zanieczyszczeń biologicznych wody na nasze zdrowie, wystarczy ją po prostu przegotować. Już w temperaturze około 60 stopni ginie większość pasożytów i drobnoustrojów chorobotwórczych.
Skutecznie pozbędziemy się biologicznych zanieczyszczeń, także stosując filtry działające na zasadzie odwróconej osmozy.

Zdrowa kranówka, czyli jak poprawić jakość wody kranowej?
Istnieje szereg prostych domowych sposobów na poprawę jakości kranówki. Jeśli lubimy pic wodę z kranu bez przegotowania, to zdecydowanie warto zainwestować w jedno w tych urządzeń:

1. Filtry węglowe.
Są to proste i niedrogie filtry, które można zamontować przy zlewie, czy umywalce. Filtr węglowy skutecznie wyczyści wodę kranową z większości zanieczyszczeń. Węgiel aktywny poprawia smak i zapach wody, usuwając z niej chlor i żółtawe osady. Jeśli filtr wykonano z dodatkiem stopów miedzi, srebra lub cynku, to będzie on także działać bakteriobójczo.
Pamiętajmy, aby regularnie czyścić filtr węglowy, oraz wymieniać jego wkład zgodnie z zaleceniami producenta, aby nie dopuścić do namnożenia się w jego wnętrzu drobnoustrojów.

2. Dzbanki filtrujące.
To proste i tanie rozwiązanie, które pozwala nam szybko oczyścić niewielką ilość wody w celach konsumpcyjnych. Różnego rodzaju dzbanki filtrujące wodę dostępne są w niemal każdym sklepie, znajdziemy je nawet w popularnych dyskontach spożywczych. Dostępne są urządzenia z podstawowymi filtrami, które tylko oczyszczają oraz takie, które dodatkowo wzbogacają wodę w jony magnezu.

3. System odwróconej osmozy.
Filtry osmotyczne do są bardzo skuteczne. Usuwają do 100% zanieczyszczeń zarówno tych zawieszonych, jak i rozpuszczonych w wodzie. Filtracja osmotyczna pozwoli nam pozbyć się z wody zanieczyszczeń o wielkości od 0, 1 do 0, 001 mikrometra. Usuniemy więc takie nieczystości jak:
wirusy,
bakterie,
– jaja pasożytów,
– azotany,
– sole rozpuszczone,
– metale ciężkie,
– pierwiastki promieniotwórcze.
System odwróconej osmozy opiera się na specjalnej odwróconej membranie, która składa się z nawiniętych na sztywny trzpień warstw filtrujących.
W przypadku tego rodzaju filtrów montuje się również mineralizator, który wzbogaci naszą wodę kranową w cenne dla zdrowia minerały w odpowiednich ilościach.
Filtry z odwróconą osmozą najczęściej montowane są tuż przy wlocie sieci wodociągowej do naszego domu, ale można je umiejscowić również przed zlewozmywakiem, pralką, czy zmywarką.

Stosowanie filtrów do wody zapewni nam całkowite bezpieczeństwo jej picia, nawet bez przegotowania i znacznie poprawi jej właściwości użytkowe. Dzięki filtracji nawet dziecko, czy osoba starsza bez obaw będzie mogła napić się nieprzegotowanej wody, a nasze urządzenia AGD oraz garnki i naczynia kuchenne będą trwalsze i bardziej czyste.

Największe korzyści przyniesie montaż centralnego filtra odwróconej osmozy, ponieważ zapewnimy sobie dzięki niemu idealnie czystą wodę zarówno łazience, jak i w kuchni. Woda będzie zdrowa, a armaturę łazienkową będzie znacznie łatwiej utrzymać w czystości, ponieważ nie będzie się na niej osadzać kamień. Jeśli nie mamy możliwości montażu takiego filtra, to warto zadbać, chociaż o poprawę jakości wody pitnej, stosując filtry węglowe lub dzbanki filtrujące wodę.

Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Redakcja Waznamisjazdrowaemisja.pl
Artykuły: 194

Dodaj komentarz