W dzisiejszych czasach coraz częściej sięgamy po różnorodne witaminy. Zachęcają nas do nich przystępne ceny, łatwość w ich kupieniu oraz wiele dobra, które wynikają z ich stosowania. Nie każdy jednak jest świadomy tego, że ich nadmiar w organizmie może spowodować poważne powikłania zdrowotne. Na jakie objawy należy być wyczulonym? Zobaczmy.
Witamina D
Witamina D to związek organiczny, który odgrywa ważną rolę w naszej gospodarce wapniowo-fosforanowej. Dzięki temu pomaga nam zachować prawidłową strukturę kości. Warto wiedzieć, że witamina D2 występuje naturalnie w roślinach, natomiast D3 produkowana jest przez zwierzęta. W ludzkim ciele produkuje się w naszej skórze. Jednak wszystko uzależnione jest od pogody. To właśnie na skutek oddziaływania promieni słonecznych trafia ona do naszego krwiobiegu. Podczas telewizyjnych reklam często słyszymy, że najlepiej jest ją zażywać w okresie zimowym, gdy brakuje nam słońca przez krótkie dni. Według Unii Europejskiej należy bezpiecznie spożywać 5 µg, czyli około 200 j.m.
Witamina D oprócz korzyści ze strony układu kostnego może pomóc nam w poprawieniu kondycji naszej odporności. Ma ona bowiem działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo wspomaga nasz układ nerwowy i mięśniowy. Niektóre badania wskazują na jej działanie przeciwnowotworowe.
Jednak zawsze należy pamiętać, żeby suplementacje witamin konsultować z lekarzem. W ten sposób nie przedawkujemy zalecanej dziennej ilości. Jest to ważne, ponieważ zarówno niedobór jak i nadmiar witamin w naszym ciele ma wiele negatywnych skutków.
Nadmiar witaminy D objawia się między innymi w nieustannym wymiotowaniu oraz nudnościach. Wszystko przez to, że nadmiar witaminy jest toksyczny i prowadzi do hiperkalcemii oraz hiperfosfatemii. Jest to dawka przekraczająca 200 ng/ml. Oprócz tego mogą wystąpić brak apetytu, zaparcia, osłabienie, czy też ból głowy. W zaawansowanych przypadkach będzie to także kamica nerkowa oraz nieprawidłowe funkcjonowanie serca.
Aby dowiedzieć się, czy możemy bezpiecznie przyjmować witaminę D należy wykonać badanie 25-(OH)D we krwi.
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, to związek, który najczęściej reklamowany jest, jako produkt zalecany do zażywania. Wszystko przez wiele pozytywnych właściwości oraz łatwej dostępności suplementu. Myśląc o witaminie C przede wszystkim do głowy przychodzi nam odporność. Jest to prawidłowe skojarzenie, które nieraz pomogło nam przetrwać każde przeziębienie.
Niewiele osób wie, ale ssaki naczelne, kawie domowe oraz niektóre nietoperze nie potrafią jej wytworzyć. Pozyskujemy ją tylko przez pokarm. Witamina C przede wszystkim pomaga nam utrzymać w dobrej formie nasz układ odpornościowy. Eliminuje wolne rodniki, działa odwapniająco, uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje nasze ciśnienie krwi, poprawia gojenie się ran oraz ułatwia nam wchłanianie żelaza. Jest to tylko kilka podstawowych funkcji tej witaminy w naszym ciele.
Witamina C występuje w wielu produktach żywnościowych. Głównie będą to cytrusy, ale także kalafiory, brokuły, czy też papryki. Jej zalecana dzienna dawka do spożywania to 1 miligram na kilogram masy naszego ciała. Jednak wszystko zależy również od płci oraz natężenia stresu w ciągu dnia.
Witaminę C, tak jak wszystkie suplementy, możemy przedawkować. Głównymi skutkami będzie tu kamica nerkowa, nudności, rozwolnienia, wysypka oraz nadmiar żelaza we krwi. Pocieszeniem może być fakt, że nie jest możliwe przedawkowanie witaminy C przez pozyskanie jej za pomocą pokarmu. Jeśli mówimy o suplementacji za pomocą tabletek może takie zjawisko wystąpić podczas przyjęcia ponad 1000 miligramów na dzień. W innych przypadkach witamina zostanie usunięta wraz z moczem.
ZOBACZ TEŻ: Jakie posiłki warto jeść na śniadanie?
Witaminy to suplementy, na które należy uważać. Nigdy nie powinniśmy ich przyjmować bez konsultacji z lekarzem. Zawsze należy starać się uzupełnić dzienne zapotrzebowanie przez urozmaicenie swojej diety. Suplementy często posiadają w swoim składzie wiele substancji pomocniczych, które mogą powodować dodatkowe skutki uboczne.