Zioła to od wieków bardzo popularny środek, który wspomaga nasz organizm. Wiele osób zapomina o ich piciu, ponieważ istnieje wiele suplementów diety oraz witamin w postaci łatwych do połknięcia tabletek. Jednak nie zawsze możemy mieć pewność, że będą one dobrze przyswajalne. Chcąc uniknąć dodatkowych substancji chemicznych w naszym organizmie powinniśmy zacząć pić naturalne zioła. Jednak jakie? Zobaczmy.
Rumianek.
Rumianek to bardzo popularne zioło, które znajdziemy na naszych polskich łąkach. Roślina ta nie ma dużych wymagań glebowych. Pochodzi ona z rodziny astrowatych. Jej cechą rozpoznawczą są pierzastosieczne liście oraz koszyczki, które posiadają białe, podłużne płatki. Zioło dorasta do 60 centymetrów. Największe znaczenie dla parzenia mają same koszyczki rumianku, które powinny być zbierane w początkowym okresie kwitnienia. Możemy z nich wytworzyć napary, herbaty, nalewki, okłady, płukanki czy też maści. Rumianek został zakwalifikowany przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków jako surowiec bezpieczny. Zagrożeniem może się jednak okazać dla osób, które cierpią na alergię związaną z pyłkami kwiatów astrów oraz chryzantem. Rumianek posiada wiele działań, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jest to między innymi działanie przeciwzapalne. Zioło posiada bisabobol, azuleny oraz flawonoidy, które powodują hamowanie niektórych enzymów powodujące zapalenie. Może to być wykorzystane zarówno do picia jak i użytku zewnętrznego – okłady. Ta właściwość rumianku idealnie sprawdzi się do leczenia zapalenia spojówek oraz jęczmienia na oku. Zioło posiada również działania przeciwwrzodowe, przeciwcukrzycowe, redukujące nadmierne skurcze mięśni, przeciwbakteryjne, przeciwdepresyjne oraz regenerujące skórę. Dodatkowo wykorzystując rumianek do inhalacji możemy wspomóc leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. W ciągu dnia powinniśmy pić około 3-5 filiżanek naparu.
Głóg.
Głóg to niedoceniane zioło, które posiada bardzo dobre właściwości dla naszego serca. Jest to roślina, która należy do gatunku Crataegus. Występuje on w Polsce najczęściej jako głóg jednoszyjkowy, dwuszyjkowy oraz pośredni. Ma postać krzewu z ciernistymi gałązkami, które sięgają 3-4 metry wysokości lub drzewa o wysokości 8-10 metrów. Kwiat głogu ma różowy, a czasem biały kolor. Owoce występują jako ciemnoczerwone elipsy. Najlepiej jest zbierać kwiaty głogu od maja do czerwca. Wysuszone można używać do przygotowania naparów. Charakterystyczną cechą głodu są występujące w nim związki flawonoidowe. Działają one rozkurczowo na macicę, drogi moczowe, mięśnie gładkie jelit oraz naczynia krwionośne. Zwiększają one dopływ utlenionej krwi do naczyń wieńcowych a następnie do serca. Pomaga to w pozbyciu się duszności oraz bólu. Dodatkowo zioło obniża ciśnienie tętnicze oraz wpływa na wydajniejszą siłę skurczów mięśnia sercowego. Głóg skutecznie obniża cholesterol LDL, HDL, całkowity oraz trójglicerydów. Zioło wzmacnia nasz układ odpornościowy, ponieważ posiada właściwości przeciwzapalne oraz zapobiegające uwalnianiu histaminy i prostaglandyn. Sprawdzi się do leczenia między innymi biegunki, zaburzeń pracy pęcherzyka żółciowego, astmy czy też bezsenności. Napar najlepiej pić trzy razy dziennie.
Pokrzywa.
Pokrzywa to pospolicie występująca bylina, którą można spotkać na wszystkich kontynentach. Jest ona rośliną leczniczą, kosmetyczną, jadalną oraz paszową. Łodyga rośliny ma wysokość około 0,4-1,5 metra. Charakteryzuje się licznymi włoskami parzącymi, które sprawiają ból, pieczenie oraz swędzenie. Mimo tego pokrzywa posiada wiele pozytywnych właściwości, które pomogą nam zachować zdrowie oraz długie życie. Zioło dostarcza nam witaminę C, która wspomaga naturalną odporność organizmu. Pozwala również pozbyć się nadmiaru wody w organizmie oraz stymuluje metabolizm. Dodatkowo pokrzywa posiada witaminę K, która pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi, gojenie się ran oraz zapewnia odpowiednią mineralizację kości. Oprócz tego zioło zawiera liczne składniki mineralne takie jak krzem, żelazo, jod, fosfor, magnez, potas oraz wapń. Pokrzywa posiada właściwości przeciwbólowe, pomaga zwalczyć anemię, wpływa korzystnie na drogi moczowe oraz jest bazą licznych kosmetyków. Przyjmowanie zioła powinno być skonsultowane z lekarzem, ponieważ może ono niekorzystnie wpływać na osoby przyjmujące leki na cukrzyce. Zdrowe osoby mogą pić maksymalnie jedną filiżankę naparu dziennie. Jednak rekomendowane jest stosowanie jej z przerwą ok. 2-3 tygodnie.
Zioła to idealne zamienniki tradycyjnych lekarstw oraz witamin w tabletkach. Należy jednak pamiętać, że ich stosowanie powinno być skonsultowane z lekarzem. Niektóre zioła w nadmiarze mogą wywoływać skutki uboczne takie jak alergie lub złe wyniki morfologiczne. Chcąc zachować zdrowie powinniśmy także zadbać o regularne ćwiczenia oraz zbilansowaną dietę. Unikajmy stosowanie silnych lekarstw przeciwbólowych bez wiedzy lekarza. Starajmy się wybierać naturalne rozwiązania, aby nie zniszczyć naszego żołądka.