Korzystanie z Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie, z których niektóre mogą być już zapisane w folderze przeglądarki. Więcej informacji w Polityce Prywatności
Zamknij
Facebook
Google Plus
Youtube
RSS
WAŻNA MISJA ZDROWA EMISJA
Aktualności
Czy grill to też niska emisja?

Niska emisja latem

Czy grill to też niska emisja?

Czy grill to też niska emisja?

Choć mogłoby się wydawać, że wiosną i latem problemy niskiej emisji i powstałego przez nią smogu nie istnieją, to stwierdzenie nie jest do końca prawdziwe. Rzeczywiście, stężenie groźnych, rakotwórczych i toksycznych substancji w powietrzu wiosną i latem jest nawet kilkanaście razy mniejsze w stosunku do występującego w sezonie grzewczym. Nie oznacza to jednak, że gdy tylko robi się cieplej można całkowicie zapomnieć o problemie, jakim jest niska emisja. Wiosną i latem prawdziwym wrogiem zdrowego powietrza są kominki i grille.

Jesień i zima to w Polsce sezon grzewczy i czas, w którym władze poszczególnych województw stają przed problemem zanieczyszczenia powietrza. Mimo że w sezonie wiosenno-letnim niska emisja jest problemem znacznie mniejszym, nie oznacza to, że możemy zupełnie go ignorować. W ciągu tych kilku ciepłych miesięcy w roku Polacy również „dokładają cegiełkę” do poziomu zanieczyszczenia powietrza. Dużym problemem są między innymi różnego rodzaju maszyny ogrodowe, grille węglowe i kominki.

Sezon na grille – czas start!

Wczesna wiosna, gdy do ogródków i balkonów zaglądają pierwsze promienie słońca, gdy na zewnątrz temperatura rośnie, a świat budzi się do życia to czas niezwykle popularnego w Polsce grillowania. Wspólne biesiadowanie przy stole zastawionym potrawami z grilla jest ulubionym zajęciem Polaków, właśnie w sezonie wiosenno-letnim. Niestety, nie wszyscy potrafią korzystać z tej przyjemności rozważnie i z odpowiednim nastawieniem. Niska emisja nie wynika bowiem z samego użytkowania, a z błędów popełnianych podczas korzystania z urządzeń, jakim są grille. Zamiast więc zakazywać, warto uświadamiać Polaków, jak niebezpieczne dla naszego zdrowia może okazać się tych kilka chwil przyjemności. Jeśli chcemy grillować zdrowo, najlepiej zrezygnujmy z grilla węglowego na rzecz grilla elektrycznego lub gazowego z certyfikatem niskiej emisji CO2. Szybko docenimy je za łatwość obsługi i szybkie nagrzewanie. Warto zdać sobie sprawę, że podczas grillowana na węglu tłuszcz, który kapie  w żar, powoduje powstawanie  rakotwórczych substancji. Unosząc się z dymem osiadają one na naszym jedzeniu, a także na pobliskich stołach. Równie szkodliwe mogą być wszelakiego rodzaju podpałki, zredukowany papier, a nawet drewno, jeśli będzie pochodzić z drzew iglastych. Jeśli nie smażymy potraw nad żarem, a w wysokich płomieniach, przypalone fragmenty jedzenia mogą dodatkowo kumulować niezdrowe pierwiastki, Im częściej będziemy biesiadować w ten sposób, tym większa szansa, że nasz organizm nie poradzi sobie z samodzielnym usunięciem tak nagromadzonych toksyn. O tym, jak poważny jest to problem, może świadczyć fakt, że w 2013 roku władze Chin podjęły decyzję o całkowitym zakazaniu grillowania na świeżym powietrzu! Zgodnie z doniesieniami medialnymi, tylko w samym Pekinie zamknięto aż 500 miejsc do grillowania. Rok później nad podobnym pomysłem debatowali radni Krakowa, jednak uchwała, która miała nakazać restauratorom korzystanie z grilli gazowych i elektrycznych, nie weszła ostatecznie w życie.

Romantyczne wieczory przy kominku a niska emisja

Problem palenia w kominku pojawia się również wiosną i latem. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że poza sezonem grzewczym problem złego użytkowania kominków rośnie. Jednak podobnie, jak w przypadku grillowania, tak i tu kilka romantycznych chwil spędzonych w towarzystwie tańczących w kominku płomieni, może kosztować nas zdrowie. Niska emisja jest zagrożeniem również w takich sytuacjach.

Według Ministerstwa Środowiska ograniczenie emisji zanieczyszczeń z indywidualnych źródeł, które są przeważnie własnością gospodarstw domowych, jest podstawowym problemem. Źródła te bowiem nie podlegają żadnym regulacjom, a także dokładają się do problemu, jakim jest niska emisja. Jak możemy przeczytać w Programie krajowego programu ochrony powietrza „za obecny stan jakości powietrza w Polsce odpowiedzialna jest w głównej mierze niska emisja pochodząca przede wszystkim z sektora bytowo-komunalnego”. Główny problem stanowi w tym przypadku ogrzewanie węglowe, jednak nieodpowiednie użytkowanie domowych kominków również może przyczyniać się do zanieczyszczenia powietrza.

Na potrzeby Programu krajowego programu ochrony środowiska przeprowadzono badania ankietowe dotyczące stosowanych źródeł ciepła. Na pierwszym miejscu wymieniano kocioł lub piec węglowy – korzysta z niego 70% mieszkańców domów jednorodzinnych. Z kolei 14% domów jednorodzinnych ogrzewanych jest kominkiem lub kotłem na drewno lub palety. Problem pojawia się jednak, gdy zamiast drewna lub biomasy, źródłem ciepła stają się odpady powstające w gospodarstwach domowych. Takie czynności podlegają jednak karze. Zgodnie z art. 155 ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2013, poz. 21, z późń. zm.) „spalanie odpadów może być prowadzone wyłącznie w spalarniach lub współspalarniach odpadów, spełniających wymagania dla instalacji termicznego przekształcania odpadów…”. Z kolei artykuł 171 tej ustawy określa dokładnie, że osoba paląca w kominku odpadami podlega karze aresztu bądź grzywny w wysokości do 5 tys. zł.

To jednak nie groźba grzywny powinna być główną motywacją do zmiany nawyków, a koszty zdrowotne oraz dobro nasze, naszych dzieci i sąsiadów, którzy w pierwszej kolejności będą wdychać dym unoszący się znad domowych palenisk. Pamiętajmy, że raz utraconego zdrowia nie da się przywrócić.

 

fot. H. Michael Karshis/CC BY 2.0

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane artykuły

Dariusz-Szwed

Dobry klimat zaczyna się w domu

6 października 2014 17:12

Zdrowo się odżywiamy, ćwiczymy, poddajemy się badaniom kontrolnym. Czy można zrobić dla siebie coś więcej? Tak! Pora zmienić metodę ogrzewania. O tym, co zrobić, by nasz dom był i ekologiczny, i ekonomiczny, rozmawiamy z Dariuszem Szwedem, ekologiem, Przewodniczącym Rady Programowej Zielonego Instytutu, fundacji zajmującej się promocją zielonych miast.
Przechwytywanie

Jak przeciwdziałać niskiej emisji – Pytanie na śniadanie

4 listopada 2015 09:56

Pod koniec października nasi goście po raz kolejny wzięli udział w dwójkowym porannym programie Pytanie na śniadanie, w którym opowiadali, jak przeciwdziałać niskiej emisji.

Projekt Ważna Misja zdrowa Emisja jest dofinansowany ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.